Skip to main content

Tilgængelighedsloven for den private sektor - Hvad skal du vide?

Lov om tilgængelighed i produkter og tjenester (tilgængelighedsloven) træder i kraft den 28. juni 2025. Den stiller krav til at websteder og apps fra mange private virksomheder skal leve op til krav om webtilgængelighed. Er du klar til det?

Udgivet 9. maj 2025
Af Anne Thyme Nørregaard

I denne artikel besvarer vi en række af de spørgsmål, som vi ofte får til den nye lov. Hvis du har andre spørgsmål, du gerne vil have tilføjet til listen, så send dem gerne til anne@deranged.dk.

Gå direkte til...

Hvad er tilgængelighedsloven?

Tilgængelighedsloven er det korte navn for "Lov om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester" (LOV nr 801 af 07/06/2022).

Loven er den danske implementering af EU's tilgængelighedsdirektiv, European Accessibility Act (EU direktiv 2019/882).

Tilgængelighedsloven træder i kraft 28. juni 2025 og stiller krav til, at en lang række produkter og tjenester, herunder websites og apps, skal være tilgængelige (accessible).

Hvem er omfattet af tilgængelighedsloven?

Tilgængelighedsloven gælder bl.a. for disse tjenester:

Derudover gælder loven for en række produkter, herunder computerhardware og -operativsystemer, betalingsterminaler, pengeautomater, billetautomater, selvbetjeningsautomater til check-in, interaktive selvbetjeningsterminaler, der leverer oplysninger, smart-tv m.m.

Mikrovirksomheder er undtaget tilgængelighedsloven. Så hvis du beskæftiger under ti personer og har en årlig omsætning eller samlet årlig balance på under 2 mio. euro, gælder tilgængelighedsloven ikke for dig.

Hvilke krav stiller tilgængelighedsloven til websites og apps?

Ifølge tilgængelighedsloven skal de omfattede virksomheder “gøre websteder, herunder de relaterede onlineapplikationer, og tjenester til mobile enheder, herunder mobilapplikationer, tilgængelige på en ensartet og hensigtsmæssig måde ved at gøre dem opfattelige, anvendelige, forståelige og robuste”.

Og hvordan sikrer du dig så, at dit websted eller din app er tilgængelig ved at være opfattelig, anvendelig, forståelig og robust?

Det kan du for eksempel gøre ved at leve op til den harmoniserede standard EN 301 549 (Accessibility requirements for ICT products and services). EN 301 549 kommer i en ny udgave, som forventes i februar 2026. Den nuværende udgave af standarden, EN 301 549 v.3.2.1, gælder allerede for de offentlige myndigheder, der er omfattet af webtilgængelighedsloven (som er noget andet end tilgængelighedsloven). En stor del af kravene fra EN 301 549 kendes også fra WCAG 2.1 og WCAG 2.2 (Web Content Accessibility Guideline, Retningslinjer for Tilgængeligt Webindhold).

Hvis dit website eller din app lever op til kravene i den harmoniserede standard EN 301 549, vil det anses for at være i overensstemmelse med kravet om tilgængelighed i tilgængelighedsloven.

Derudover skal både banker og e-handelstjenester sørge for at identifikationsmetoder, elektroniske signaturer, sikkerhed og betalingstjenester også er tilgængelige (også selvom det ikke er en del af selve websitet eller appen).

Og banker skal også sørge for at deres tekster er forståelige uden at overskride et kompleksitetsniveau, der svarer til niveau B2 (øvre middel) i Europarådets fælles europæiske referenceramme for sprog (CEFR). På den tilhørende selvevalueringsskala beskrives det som:

“Jeg kan læse artikler og rapporter om aktuelle emner i hvilke forfatteren indtager en bestemt holdning til et problem eller udtrykker et bestemt synspunkt. Jeg kan forstå de fleste moderne noveller og lettilgængelige romaner.”

Hvordan ved jeg, om mit websted eller min app lever op til kravene i tilgængelighedsloven?

Hvis dit websted eller din app lever op til kravene i EN 301 549, anses det for være i overensstemmelse med kravet om tilgængelighed i tilgængelighedsloven.

Og hvordan ved du så, om dit websted eller din app lever op til kravene i EN 301 549?

Trin 1: Spørg omkring dig

Spørg dig for i din virksomhed eller hos din leverandør for at finde ud af, om nogen tidligere har gjort en indsats i forhold til tilgængelighed, og om der eventuelt allerede ligger nogle indsigter et sted, måske endda i form af en evalueringsrapport, som kan bidrage med indsigter.

Hvis nogen siger “ja, vi har styr på tilgængeligheden, alt er godt!”, så stop dog ikke her. Gå stadig videre til trin 2.

Trin 2: Automatisk tilgængelighedstest

Hvis du og din virksomhed aldrig før har beskæftiget dig med tilgængelighed på dit website, er automatisk tilgængelighedstest et godt sted at starte. Vær opmærksom på, at muligheden for at lave automatisk tilgængelighedstest på apps er yderst begrænset.

Der findes en del forskellige websites og browser extensions, hvor du gratis kan tjekke en enkelt webside ad gangen for en række forskellige potentielle tilgængelighedsproblemer.

Alle de tilgængelighedsproblemer, du finder på denne måde, skal fikses for at du kan leve op til EN 301 549.

Men du er stadig ikke nået i mål, for det er måske kun omkring 30% af de potentielle tilgængelighedsproblemer, der kan findes på denne måde. Resten kan kun findes vha. Trin 3.

Trin 3: Manuel tilgængelighedstest

Før et menneske har kigget dit websted igennem for tilgængelighedsproblemer, kan du ikke vide, om du lever op til kravene i EN 301 549 og dermed om du overholder webtilgængelighedsloven.

Der er en del ting, du selv kan lære at tjekke. Start endelig med dem!

Mange af kravene er dog ret kryptiske eller kan nemmest testes ved at læse koden eller ved at teste med hjælpeteknologier, så her kræver det enten at du selv sætter dig ind i sagerne eller allierer dig med en anden, som har den viden der skal til.

Typisk vil man lave en rapport, der fortæller, hvilke krav fra EN 301 549, der er fundet overholdt, og hvilke der eventuelt er fundet brud på for at dokumentere status for overholdelse.

Hvis jeg ikke har gjort noget selv endnu, hvad er chancen så for, at min tjeneste overholder loven?

Ikke ret stor.

Selv for den offentlige sektor, hvor der har været lovgivning siden 2018, ser vi masser af nye websites og apps som er fyldt med tilgængelighedsproblemer til trods for at de har stillet krav til deres leverandør om at løsningen skal leve op til tilgængelighedskravene i loven.

Et website, hvor der slet ikke er arbejdet med tilgængelighed, vil ikke bryde samtlige krav i EN 301 549 - simpelthen fordi der er indholdstyper og funktionaliteter, som ikke findes på webstedet. Men baseret på vores erfaringer, kan du nok godt forvente at bryde de første 10-15 krav.

Hvem holder øje med, om jeg overholder tilgængelighedsloven?

Det er angivet i tilgængelighedsloven, hvem der er kontrolmyndighed med hvilke typer tjenester, og altså kommer til at føre tilsyn med de forskellige områder.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der fører kontrol med overholdelsen af tilgængelighedsloven for følgende tjenester:

Trafikstyrelsen fører kontrol med tjenester relateret til passagertransport med fly, bus og tog, samt visse elementer med skib.

Søfartstyrelsen fører kontrol med de fleste tjenester relateret til passagertransport med skib.

Forbrugere har også mulighed for at klage over en tjeneste direkte til kontrolmyndigheden.

OBS: Digitaliseringsstyrelsen fører som tommelfingerregel ikke kontrol med tilgængelighedsloven (lov om tilgængelighed i produkter og tjenester). De tager sig af webtilgængelighedsloven (lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer), som kun gælder for offentlige myndigheder og offentligretlige organer.

Kan jeg få en bøde, hvis mit website/app ikke er tilgængelig?

Kontrolmyndigheden har ifølge loven mulighed for at lave kontrolbesøg eller tilsyn. Hvis de finder ud af, at en tjeneste ikke overholder kravene til tilgængelighed, kan de påbyde ejeren af tjenesten at bringe forholdene i ordne inden for en nærmere angivet frist.

Hvis tilgængelighedsproblemerne ikke bringes i orden inden den angivne frist, er der mulighed for sanktioner:

Hvis du får påbud om at stoppe salget eller udbuddet af din tjeneste, gælder dette hele EU. Og et tilsvarende påbud i et andet EU-land vil også betyde, at salget eller udbuddet af tjenesten også skal stoppes i Danmark.

Hvor store bøder, man kan få for overtrædelser af tilgængelighedsloven, ved vi endnu ikke.

Hvor skal jeg gå hen, hvis jeg vil vide mere om tilgængelighedsloven?

Sikkerhedsstyrelsen har udgivet vejledningsmateriale på deres website, som måske kan besvare nogle af de spørgsmål, du sidder med:

Sikkerhedsstyrelsen har også lavet branchespecifikke vejledninger:

Sikkerhedsstyrelsen holder af og til webinarer om tilgængelighedsloven. Invitationerne lægges ud på https://www.sik.dk/nyheder.

Derudover så tilbyder Sikkerhedsstyrelsen også vejledning i love og regler inden for deres lovområder.

Du kan også gå direkte til lovteksterne og gå i dybden med det selv:

Vil du have hjælp til at leve op til tilgængelighedsloven?

Se mere om, hvordan vi kan hjælpe dig på deranged.dk/accessibility - eller kontakt os via formularen nederst på siden.